Son Eklenenler:
- HUKUK AÇISINDAN LOZAN
- CUMHURİYET KİTAP DERGİ, SÖYLEŞİ
- TÜRKİYE’NİN ULUSAL GÜCÜ, BOĞAZİÇİ AYDINLAR DERNEĞİ-HAZİRAN 2021
- 23 NİSAN, ÇYDD DERGİSİ-23 NİSAN 2021
- AFGANİSTAN’IN DRAMI, AĞUSTOS 2021
- YUNANİSTAN TARİHTEN DERS ALMIYOR
- ATATÜRK’ÜN DIŞ POLİTİKA İLKELERİ VE TÜRKİYE’NİN DIŞ POLİTİKASI
- ULUSAL ÇIKARLARIN KORUNMASINDA GÖRÜŞ BİRLİĞİNİN ÖNEMİ
- ONUR ÖYMEN’İN CUMHURİYET GAZETESİ, TUNCAY MOLLAVEİSOĞLU’NA VERDİĞİ MÜLAKAT – 17 HAZİRAN 2019
- ONUR ÖYMEN’İN YENİÇAĞ GAZETESİNE VERDİĞİ MÜLAKAT “TÜRKİYE, ÖNCELİKLE ÇIKARLARINI KORUMALI” – 15 NİSAN 2019
Dolmabahçe Görüşmeleri İle İlgili Verilen Soru Önergesi- 8 Nisan 2011
8 Nisan 2011
TBMM Başkanlığına
Aşağıdaki yazılı soru önergemin Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.
Onur Öymen
Bursa Milletvekili
22 Mart 2011 tarihli Taraf gazetesinde, wikileaks belgelerine atfen, 7 Mayıs 2003 tarihinde Sayın Başbakan ile o zamanki Sayın Genelkurmay Başkanı arasında Dolmabahçe Sarayında gerçekleşen görüşme hakkında Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliğinin raporlarına dayalı bazı bilgiler ve iddialar yayınlanmıştır. Daha sonra, Aydınlık Gazetesinin 28-30 Mart 2011 tarihli nüshalarında bu bilgilerin eksik biçimde yayınlandığı ileri sürülerek daha kapsamlı bilgi ve iddialara yer verilmiştir.
1. Bu gazetelerde yer alan iddialarda gerçeklik payı var mıdır?
2. Yoksa bu haberler ve iddialara niçin tekzip edilmemiştir?
3. İddialar doğruysa, başta basını yönlendirmeye yönelik öneriler olmak üzere, bu raporlarda yer alan telkinler Türkiye’nin iç işlerine müdahale anlamına gelmemekte midir?
4. Türk Silahlı Kuvvetlerinin üst düzeydeki atamaları hakkında yabancı bir ülkeye danışıldığı veya önceden bilgi verildiği yolundaki ifadelerin Türkiye’nin bağımsız bir devlet olma özelliği ile bağdaştırılması mümkün müdür?
5. Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının özel hayatları ile ilgili istihbarat bilgilerinin yabancı bir ülke tarafından elde edilerek Türk makamlarına verildiği iddiasının gerçek olabileceğine ihtimal verilmemekle birlikte, bu gibi hususların basında yayınlanmasından sonra Hükümetin sessiz kalması, bu rivayetlerde gerçeklik payının bulunabileceği izlenimini iç ve dış kamuoyuna vermemiş midir? Bu durum, en yüksek komuta kademelerinde görev yapmış komutanların itibarına zarar vermemiş midir?
6. Bir bütün olarak bakıldığında Türkiye Cumhuriyetinin, Hükümetin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarını zedeleyebilecek nitelikteki ifade, öneri ve yönlendirme girişimlerine karşı ilgili ülke nezdinde ne gibi girişimler yapılmış ve ne sonuç alınmıştır?
Bu belge Soru Önergeleri arşivinde bulunmaktadır.