Son Eklenenler:
- HUKUK AÇISINDAN LOZAN
- CUMHURİYET KİTAP DERGİ, SÖYLEŞİ
- TÜRKİYE’NİN ULUSAL GÜCÜ, BOĞAZİÇİ AYDINLAR DERNEĞİ-HAZİRAN 2021
- 23 NİSAN, ÇYDD DERGİSİ-23 NİSAN 2021
- AFGANİSTAN’IN DRAMI, AĞUSTOS 2021
- YUNANİSTAN TARİHTEN DERS ALMIYOR
- ATATÜRK’ÜN DIŞ POLİTİKA İLKELERİ VE TÜRKİYE’NİN DIŞ POLİTİKASI
- ULUSAL ÇIKARLARIN KORUNMASINDA GÖRÜŞ BİRLİĞİNİN ÖNEMİ
- ONUR ÖYMEN’İN CUMHURİYET GAZETESİ, TUNCAY MOLLAVEİSOĞLU’NA VERDİĞİ MÜLAKAT – 17 HAZİRAN 2019
- ONUR ÖYMEN’İN YENİÇAĞ GAZETESİNE VERDİĞİ MÜLAKAT “TÜRKİYE, ÖNCELİKLE ÇIKARLARINI KORUMALI” – 15 NİSAN 2019
Bursa’daki Maden Kazası Hakkında Basın Toplantısı
CHP maden kazasını soracak
13-12-2009 00:22
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Mustafakemalpaşa’daki bir maden ocağında meydana gelen göçükle ilgili ihmal iddialarına ilişkin, ’’Konuyla ilgili Meclise araştırma önergesi vereceğiz. Çünkü anlıyoruz ki hükümetin iş güvenliği konusunda aldığı tedbirler yetersizdir’’ dedi.
Öymen, partisinin Bursa İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, Mustafakemalpaşa’da maden ocağında meydana gelen göçüğün kendilerini derinden yaraladığını söyledi. Yaşamını yitiren 19 kişiye Allah’tan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı dileyen Öymen, böyle acı olayların bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.
Bölgeye giderek incelemelerde bulunduğunu anlatan Öymen, olaya doğru teşhisi koyabilmek için bu konuda uzman kişilerle temasa geçerek gerekli bilgileri aldıklarını ifade etti.
Öymen, artık uluslararası alanda, ileri ülkelerdeki madenlerde bu gibi kazaların yaşanmaması için çok etkili önlemler alındığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
’’Buralarda gaz oranı belli bir düzeye yükselince bunu merkezi sisteme bildiren uyarı aygıtları var. Böylelikle bir madende gaz oranı yüzde 1’in üzerine çıktığı zaman derhal madendeki bütün elektrik sistemleri devre dışı bırakılıyor, alarm veriliyor. Bir kaza olması ihtimaline karşı bütün işçiler çıkarılıyor. Mesela Almanya’da bu sistem uygulanıyor. Ayrıca her ekibin, vardiyanın güvenlik sorumluları var. Bunlar da portatif gaz ölçme aletleri taşıyorlar. Onlar da mutlaka her vardiyadan önce tehlikeli bölgelerde gaz ölçümü yapıyorlar. Çok etkili havalandırma sistemleri var. Alınan önlemlerle Almanya’da 1992 yılından beri önemli bir maden kazası olmamıştır.’’
Öymen, Türkiye’de ise bazı kamu madenlerinde bu ön uyarı sistemlerinin mevcut olduğunu, özel madenlerde ise bunların bulunmadığını belirterek, tespitlerine göre Mustafakemalpaşa’daki madende de bu sistemin olmadığını söyledi.
-’’ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERECEĞİZ’’-
Türkiye’de madenlerde gerekli tedbirlerin alınmadığını, bu nedenle çok sayıda kaza yaşandığını ifade eden Öymen, şu bilgileri verdi:
’’Türkiye’de maden kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı çok yüksektir. Türkiye Taş Kömürü rakamlarına göre 1955 yılından beri 2 bin 687 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir ve on binlerce vatandaşımız da yaralanmıştır. Bu, son derece yüksek bir rakamdır. Türkiye’den çok daha büyük ülke olan madenleri çok daha büyük bir alanı kapsayan ABD’de mesela 1950 yılından bu yana ölenlerin sayısı 713, Polonya’da ise 1950’den beri rakam 439. Türkiye’de 2 bin 687. Bu sadece Türkiye Taş Kömürü İşletmelerinin verdiği rakamlardır. Türkiye Taş Kömürünün rakamlarına göre 2009 yılında 5 kişi ölmüş görünüyor, devletin resmi Türkiye Taş Kömürüne bağlı ocaklarında. Maden Mühendisleri Odası Başkanı’ndan aldığımız bilgiye göre, 2009 yılında şu ana kadar 75 madencimiz hayatını kaybetti. 2008 yılında ise 48 madencimiz hayatını kaybetti.’’
Bütün bunların Türkiye’de alınan önlemlerin yeterli olmamasından kaynaklandığını söyleyen Öymen, şöyle devam etti:
’’Zonguldak’ta alınan önlemlerle Türkiye’nin diğer bölgelerinde alınan önlemlerin farklı oluşundan kaynaklanıyor ve yeterince denetim yapılmamasından ve denetimin uygulaması sırasında da gerektiğinde de madenin kapatılmamasından kaynaklanıyor. Bütün bunların bedelini maden işçilerimiz maalesef hayatlarıyla ödüyorlar. Bu durumun önlenmesi için biz bu konuyu Meclise taşıyacağız. Konuyla ilgili Meclise araştırma önergesi vereceğiz. Çünkü anlıyoruz ki hükümetin iş güvenliği konusunda aldığı tedbirler yetersizdir.’’
-DTP’NİN KAPATILMASI-
Öymen, DTP’nin kapatılmasına da değinerek, bunun bir yargı kararı olduğunu, herkesin saygı göstermesi gerektiğini söyledi.
Anayasa’ya göre bu gibi durumlarda dava süreci içinde kimsenin mahkemeyi etkilemeye çalışmaması gerektiğini ifade eden Öymen, şunları kaydetti:
’’Onun için biz de o süreç içinde hiçbir şey söylemedik ve hiçbir beyanatımız olmadı. Dava sonuçlandıktan sonra söylediğimiz şudur: Herkes hukuka saygı göstermelidir. Herkes mahkeme kararlarına, kesinleşmiş mahkeme kararlarına saygı göstermelidir. Şu sırada herkese düşen görev, Anayasa Mahkemesinin kararına saygı gösterip onun gereğini yapmaktır. Bizim bu aşamada DTP’nin kapatılmasıyla ilgili olarak söyleyeceğimiz budur.’’
Bu belge Basın Bültenleri arşivinde bulunmaktadır.