Son Eklenenler:
- SPUTNİK AJANSININ ADANA MUTABAKATIYLA İLGİLİ SORULARINA KARŞILIK VERDİĞİM MÜLAKAT 27 OCAK 2019
- ODA TV’DEN NURZAN AMURAN’A VERİLEN MÜLAKAT 27 EKİM 2019
- 3 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 99. yıldönümü Hakkında 25 NİSAN 2019
- CUMHURİYETTE “ ABD’NİN AMACI DEVLETÇİKLER OLUŞTURMAK” ADLI MÜLAKAT 24 AĞUSTOS 2019
- GAZETE DURUM’DAN BAHADIR SELİM DİLEK İLE MÜLAKAT “VETO HAKKINI SONUNA KADAR KULLANMALIYIZ 23 MAYIS 2022
- Cumhuriyet gazetesi Tuncay Mollaveisoğlu imzasıyla ve “Türkiye Geri Adım Atamaz” başlığıyla yayınlanan mülakat 22 TEMMUZ 2019
- ABD BAŞKANI TRUMP’IN AMERİKA’NIN 1987 TARİHLİ ORTA MENZİLLİ NÜKLEER SİLAHLAR ANTLAŞMASINI (INF) ASKIYA ALMA KARARIYLA İLGİLİ OLARAK SPUTNİK HABER AJANSINA VE BAŞKA YAYIN ORGANLARINA VERİLEN DEMEÇ 22 ŞUBAT 2019
- Türkiye’deki Demokrasi, İnsan Hakları, Basın Özgürlüğü ve Düşünce Özgürlüğü Alanlarındaki Eleştiriler Hakkında 21 KASIM 2019
- Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence görüşmesi ardından 18 EKİM 2019
- Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Arasında Yapılan Görüşme Üzerine 18 EKİM 2019
ONUR ÖYMEN’İN YENİÇAĞ GAZETESİNE VERDİĞİ MÜLAKAT “KIBRIS’TA FRANSA’NIN ÜS TALEBİ TEMELSİZ” – 03 MART 2019
Fransızların, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile adada üs açabilmek için temaslarını hızlandırması, Türk kamuoyunda tepki ile karşılandı.Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Fransızların Kıbrıs’ta doğal gaz rezervlerinin bulunmasıyla birlikte çıkarlarını korumak için harekete geçtiğini, ancak, üs talebinin hukuken ve siyaseten bir temelinin bulunmadığını belirtti.
Onur Öymen, “Basit bir seyirci gibi izlemesi doğru değil. Türkiye, Kıbrıs’ta söz sahibidir. Türkiye’nin ve Kıbrıslı Türklerin onayı alınmadan, Kıbrıs sorunu çözülmeden, adada stratejik yapılanmalara gitmek; hukuken de, siyaseten de yanlıştır. Türkiye, artık çok fazla sessiz kalmamalıdır bu konularda” dedi. Fransızların talebinin çok eskiden beri bulunduğuna değinen Onur Öymen, sözlerini şöyle sürdürdü, ”ABD’nin de orada asker bulundurabileceği yolunda yazılar çıkıyor. Batılılar; Orta Doğu’ya hakim olmak için başka devletlerin de olmasını istiyor. Kıbrıs’ı bir sıçrama tahtası, batırılamayan bir uçak gemisi gibi görüyorlar.
Kıbrıs’ı kuran anlaşmalarda bir tek İngilizlerin üssü olduğunu bildiren Onur Öymen, “Kıbrıs anlaşmalarında olmayan bir şeyi isteyebilmek için antlaşmaları inkâr etmek lazım. Rumların karar alma yetkisi de yok. Kıbrıs devletini kuran antlaşmalara göre, böyle bir hak yok. Kıbrıs antlaşmaları iki toplumun egemenliğine dayalı. Rumları tek başına Kıbrıs devleti olarak kabul etmek; antlaşmaları geçersiz görmektir” ifadelerini kullandı.
Daha önce de benzer uygulamaların gerçekleştirildiğine dikkat çeken Onur Öymen, bunların başında, Kıbrıs Rum Kesimi’nin AB’ye üye olmasının geldiğini söyledi.
Öymen, şunları kaydetti, “Bu da ona benzer bir durum. Türkiye’nin de tepki göstermesi gerekiyor. Antlaşmalara aykırı bir şekilde üs talebinde bulunuluyor, ayrıca, Rumların da böyle bir talebi kabul etmesi, antlaşmaların ihlâlidir. Hatta bu durumda, Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasındaki görüşmeler de anlamsız hale gelir. Türkleri yok farz ederek uluslararası toplumla görüşmek isteyeceksin. Biz neyi görüşüyoruz Kıbrıs’ta o zaman?”
Kaynak Yeniçağ: “Kıbrıs’ta Fransa’nın üs talebi temelsiz”
Bu belge Belgeler arşivinde bulunmaktadır.