Son Eklenenler:
- SPUTNİK AJANSININ ADANA MUTABAKATIYLA İLGİLİ SORULARINA KARŞILIK VERDİĞİM MÜLAKAT 27 OCAK 2019
- ODA TV’DEN NURZAN AMURAN’A VERİLEN MÜLAKAT 27 EKİM 2019
- 3 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 99. yıldönümü Hakkında 25 NİSAN 2019
- CUMHURİYETTE “ ABD’NİN AMACI DEVLETÇİKLER OLUŞTURMAK” ADLI MÜLAKAT 24 AĞUSTOS 2019
- GAZETE DURUM’DAN BAHADIR SELİM DİLEK İLE MÜLAKAT “VETO HAKKINI SONUNA KADAR KULLANMALIYIZ 23 MAYIS 2022
- Cumhuriyet gazetesi Tuncay Mollaveisoğlu imzasıyla ve “Türkiye Geri Adım Atamaz” başlığıyla yayınlanan mülakat 22 TEMMUZ 2019
- ABD BAŞKANI TRUMP’IN AMERİKA’NIN 1987 TARİHLİ ORTA MENZİLLİ NÜKLEER SİLAHLAR ANTLAŞMASINI (INF) ASKIYA ALMA KARARIYLA İLGİLİ OLARAK SPUTNİK HABER AJANSINA VE BAŞKA YAYIN ORGANLARINA VERİLEN DEMEÇ 22 ŞUBAT 2019
- Türkiye’deki Demokrasi, İnsan Hakları, Basın Özgürlüğü ve Düşünce Özgürlüğü Alanlarındaki Eleştiriler Hakkında 21 KASIM 2019
- Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence görüşmesi ardından 18 EKİM 2019
- Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Arasında Yapılan Görüşme Üzerine 18 EKİM 2019
Arka Plan
Arka Plan
Teröre Yön Verenler
2016, Remzi Kitabevi
Önsöz
Terör son zamanlarda dünyanın en önemli sorunlarının arasında, hatta belki de başında yer alıyor. Afganistan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, terör örgütlerinin en yoğun saldırılarını gerçekleştirdikleri bölgeler haline geldi.
Terörist örgütlerin çoğu zaman bir ülkenin sınırlarını aşan boyuta varan eylemleri, terörle mücadelede uluslararası işbirliğini zorunlu kılıyor. Ancak bu işbirliğinin başarısı, ayırım gözetmeksizin bütün terör örgütlerinin kınanmasından ve onlara karşı topyekûn bir mücadele yapılmasından geçiyor. Oysa birçok devlet, terör örgütleri arasında açıkça değilse bile fiilen ayırım yapma eğiliminde. Kendi çıkarlarına yönelik eylem yapan örgütleri öncelikli hedef sayma, başka ülkelerin menfaatlerine karşı saldırı düzenleyenleri bir ölçüde göz ardı etme eğilimi göze çarpıyor. Bundan daha da kötüsü, bazı terör örgütlerini şu veya bu nedenlerle himaye edenler, hatta destekleyenler var.
Tarih boyunca terör eylemlerinin bazı ülkeleri yıpratıp zayıf düşürmesinden kendi çıkarları açısından medet uman, o nedenle bazı ayaklanmaları teşvik edip destekleyen ülkelerin sayısı az değil. Ne yazık ki, günümüzde bu gibi durumların yaşanmadığını söylemek zor.
Bu nedenle, terörden ıstırap çeken, terörle mücadelede daha etkin olmak isteyen ülkelerin terörün arka planını incelemeleri, perde arkasında oynanan oyunları görmeye çalışmaları özel bir önem taşıyor.
İşte bu kitap tarih boyunca şiddet ve terör eylemlerinin, ayaklanmalarının arka planını araştırmak için yazıldı. Kitap, siyaset adamlarının, ulusal güvenlik uzmanlarının, gazetecilerin ve bilim adamlarının çalışmalarına bir ölçüde de olsa ışık tutabilirse amacına ulaşmış olacak.
Bu kitabın yazılmasında sağladıkları değerli katkılar için çalışma arkadaşlarım Hasibe Tuna’ya, Merve Karadayı’ya, Evrim Yarımağan’a, başta değerli dostum Öner Ciravoğlu olmak üzere Remzi Kitabevi çalışanlarına içtenlikle teşekkür ediyorum.
Her zamanki gibi çalışmalarıma sabırla destek olan ve katkı veren değerli eşim Nedret’e ve çocuklarım Burak ve Başak’a da teşekkür borçluyum.
Onur Öymen
İstanbul, Ocak 2016
Arka Kapak
• Tarih boyunca iktidar için şiddet ve terör yoluna kimle başvurdu?
• Araplar Osmanlıya karşı nasıl ayaklandırıldı?
• Ortadoğu’da bağımsızlık ve demokrasi hareketlerini kimler bastırdı?
• Milli Mücadele ve Cumhuriyet dönemindeki ayaklanmaları kimler destekledi?
• Kıbrıs harekatından sonra Rum-Kürt-Ermeni işbirliği nasıl gerçekleştirildi?
• Dünyada terörle nasıl mücadele edildi, IRA ve ETA örgütleri nasıl etkisiz kılındı?
• Müslüman Kardeşler örgütü nasıl kuruldu ve şiddet eylemlerine nasıl yöneldi?
• El Kaide ve IŞİD gibi din devleti kurmak isteyen terör örgütlerini kim destekliyor?
• PKK’nın Kuzey Irak’tan tasfiyesine kimler engel oluyor?
Onur Öymen, yeni kitabında, araştırmalarına ve diplomasi tecrübelerine dayanarak bu soruların cevaplarını ele alırken, kendi ulusal çıkarları için terör örgütlerini kullanmaya çalışanların girişimlerini de sergiliyor